Vijesti
  • Registracija / Studenti-ce

O Krki i Krkanima – ljubiteljima krške mezimice

Krka! Čak i njeno samo ime se može shvatiti kao onomatopeja za opis prizora kojeg vidimo kad joj se približimo. Od samog rođenja, u podnožju silovite Dinare, pa sve do ušća u Šibenski kanal, mogli bi pisati o zvukovima padanja, prskanja, poniranja pa i preskakivanja kaskada, koje su obogatile njeno postojanje. Ako pričamo u 21. stoljeću, svjedočimo njenu prirodnu ljepotu, koja se različitim znanstvenim analizama može razdijeliti na geološke, geomorfološke i hidrološke vrednote. Međutim, ne smijemo preskočiti kulturno – povijesne ostatke koji govore o njezinoj vrijednosti i u našoj davnoj prošlosti. Nisu samo sadrene barijere ono što je lijepo u našoj Krki. Osim prirodnih čarolija, trebamo zaštiti i one koje je sazdao čovjek, neke od kamena, neke od riječi. Tu su stare legende i priče nastale na obalama Krke, dok je neki mladić prosio djevojku, a neki dida smišljao bajke za svoju djecu. Svaka od tih bajki pridodana je barem jednoj od silnih utvrda i fortifikacija koje postoje duž cijelog toka rijeke Krke i obližnje Čikole. Ne možemo to štititi drugačije, nego da pišemo. Svemu tome, pokušat ćemo dodati i slike ambijenta danas. Na vama će biti da tim slikama dodate dušu i pokušate zamisliti kako je to izgledalo dok su vrli plemići našeg kraja tuda hodili. Tko zna, možda vas neka zamisao nagna i da krenete u pustolovinu.  


    
Prvi stanovnici ovog područja ostavili su tragove uz Krku još prije pedeset tisuća godina prije Krista, u srednjem paleolitiku. Iz mlađeg paleolitika imamo i nalaze iz pećina u Brini, kanjonu rijeke Čikole, u neposrednoj blizini Krke, te neolitičke lokalitete Tradanj, Pokrovnik, Konjevrati, Mratovo, Danilo, Bribir... Prvi pisani podaci govore o rijeci Krki kao granici Liburna sa Bulinima i Hilima, narodima koji su živjeli na prostoru južno od Krke... Jedno od prvih imena koja su se tada spominjala, a mogli bih vezati uz našu Krku je Katarbates. Mnogi istraživači dvoje radi li se tu o nazivu za Krku ili za rijeke ponornice u krškom kraju. Neki također kažu da je u pitanju ipak naziv Kataibates, te da se tad vjerojatno radi Krki ili Zrmanji. Ali otkud Kataibates? Dolazi od grčke riječi Kataraktes, što u prijevodu znači slapovi i tada možemo sa priličnom sigurnošću presuditi u korist rijeke Krke. Međutim, Rimljani koji su došli nakon Grka, odlučili su toj rijeci dati naziv Titius (Titus), bez neke jasne poveznice s prijašnjim nazivom.
    
Ipak, današnji naziv vežemo uz dolazak Hrvata. Dolazeći sa iranskih visoravni, zemlje Kharkhar s gornjeg toka rijeke Kherkhe, pogled na Krku i na cijelo njeno područje ih je zasigurno asocirao na pradomovinu pa su to ime dali i rijeci koju su tu našli. Možda je tad nastala i uzrečica „Domaće je domaće!“
    Postoji i priča o Hrvatima koji su došli iz sjeverne Koruške, gdje je u Alpama izvirala rijeka, pritok Dravi, zvana Gurk (na slovenski Krka) i na njoj se smjestio istoimeni grad. Zapravo, možemo reći kako su Hrvati oduvijek bili ljudi koji su njegovali lijepe uspomene i tradiciju.    
    
I danas, kad se zagledamo u Krku, od mjesta gdje se pojavljuje do trenutka kad nestaje iza nekog klanca ili samo zavijuga u polju, možemo osjetiti snažnu prisutnost nekih prošlih vremena, davnih bajki i legendi koje prate ovu ljepoticu duž cijelog toka. Provođenje vremena u njenom ambijentu, rezultira zapanjujuće brzom emocionalnom vezom, sa prošlim, sadašnjim i budućim.

 

Sveučilište u Zagrebu

Stipendije

Studentski centar

Studentski zbor

Pčelarstvo Divljaković

pcelarstvo

Vinarija Duvančić

vinarijaduvancic

Distribucija pića

dugi-z-95

Perković - Rakije i Likeri

perkiviclikeri1

Pršutana Miljevci

drniskiprsut