Vijesti
  • Registracija / Studenti-ce

Hodočašće studenata u svetište Gospe Sinjske

Petak navečer. Pogled kroz prozor ne prikazuje nikakav čarobni prizor. Nebo je potpuno mračno, a kapljice kiše udaraju o prozor. Nisi siguran je li bolje ako su veće kapljice i manje ih je ili je bolje da su sitne, ali mnogobrojnije. Nijedna od opcija ne uključuje izlazak. A opet, sutra je hodočašće. Malo žrtve smo ipak spremni podnijeti!
    
Odlučila sam iskoristiti još koji sat i naspavati se u svom krevetu, jer tko zna, što nam nosi noć u busu punom studenata! Ali ipak, donijela je samo spavanje. Svi smo bili svjesni dana koji je pred nama i rasporeda koji nas čeka. Vrijeme se do jutra nije promijenilo, tako da su nas u zoru probudili osvijetljeni sivi oblaci koji nisu obećavali suho vrijeme. Ulazak u selo Karakašicu, koje je istaknula voditeljica puta Iva, dalo nam je do znanja da se ubrzo bližimo viteškom gradu. Autobus je stao ravno pred kip alkara, jednog od glavnih simbola Sinja. Nakon toga 70-tak nas zagrebačkih studenata, uputilo se prema gradu do mjesta gdje se trebalo održati snimanje 463. milenijske fotografije Šime Strikomana, simbolično, u obliku alke. U tom pothvatu sudjelovali su svi studenti zajedno, ali i lokalni prolaznici. Simpatično je bilo vidjeti kako radoznali prolaznici skrivaju znatiželju i nagovaraju jedni druge da sudjeluju. Do milenijskih stvari ipak se mora držati, a da je tome tako, posvjedočilo je i sunce, koje je na nekoliko trenutaka provirilo iza oblaka.
    
U Crkvi Čudotvorne Gospe Sinjske služeno je svečano euharistijsko slavlje za sve nas studente i ostale vjernike. Uz koncelebraciju gvardijana fra Petra Klapeža, misno slavlje predvodio je studentski kapelan don Damir Stojić. Na početku euharistije, gvardijan fra Petar Klapež govorio je o povijesti Svetišta i ovogodišnjoj velikoj 300. obljetnici čudesne obrane Sinja iz 1715. god.. Inače, svake godine koordinacija studentskih zavičajnih udruga sa zagrebačkog Sveučilišta organizira hodočašće studenata iz Zagreba u Mariju Bistricu. Iznimno ove godine,hodočastili smo u Sinj zbog 300. obljetnice pobjede Sinjana nad Osmanlijama. Na hodočašću i dvodnevnom boravku u cetinskom kraju su još i  studenti iz Splita, Šibenika, Knina i Mostara. Popodne je bilo pripremljeno za razgledavanje Sinja, što je dijelom bilo ostvarivo, a večer smo proveli zabavljajući se u obiteljskom gospodarstvu Gašpar, nedaleko od Sinja.
    
Nedjelja je bila zamišljena kao povratak prema Zagrebu uz poneka stajališta. Tako smo posjetili Vrliku, te je i razgledali uz stručno vodstvo. Nakon toga, zaputili smo se u Knin, gdje je osim razgledavanja grada, u planu bio i ručak. Ručak je međutim, bio prava gozba! Župnik fra Ivan Lukač nas je velikodušno ugostio, te proveo po Kninu, uključujući i čuvenu kninsku tvrđavu, na koju nam se nije bilo teško penjati. Za sam kraj posjete, opremio nas je domaćom spizom i slasticama, koje smo slasno grickali sve do Zagreba, gdje smo se rastali, ali s radošću u srcu, nakon prekrasnog vikenda!

 

Sveučilište u Zagrebu

Stipendije

Studentski centar

Studentski zbor

Pčelarstvo Divljaković

pcelarstvo

Vinarija Duvančić

vinarijaduvancic

Distribucija pića

dugi-z-95

Perković - Rakije i Likeri

perkiviclikeri1

Pršutana Miljevci

drniskiprsut