meni
  • Registracija / Studenti-ce

Mala mjesta dalmatinske Zagore

 

Pokrovnik

Pokrovnik je malo mjesto u sastavu Grada Drniša, u Šibensko-kninskoj županiji. Nalazi se oko 14 kilometara jugozapadno od Drniša. Prema popisu stanovništa 2011. broji oko  220 stanovnika. Kroz povijest taj je broj bio mnogo veći (1953. 497 stanovnika), ali rat i siromaštvo su napravili svoje. Poljooprivreda-vinogradarstvo i seoski turizam grane su razvoja ovog kraja. Nije sve u gradu, asfaltu i smogu. Težak je kruh na selu ali ima mogućnosti za razvitak. Uprvo je na nama „novoj generaciji“ da vratimo sjaj Zagori svojim znanjem i idejama. Ovu istnisku ljepotu ovog kraja „ niko na svitu ne more platit“.

Možda ovaj kraj smatraju mnogi siromašnim, kamen i krš smatraju odbojnim,ali povijest demantira sve. Geografski položaj, blizana mora i prirodne ljepote privlačile su pozornost velikih osvajača. Nakon desetljeća iskapanja arheolozi su utvrili da su stari stanovnici Pokrovnika još prije 8 tisuća godina sijali žitarice i uzgajali stoku. Iskapanja su počela 1979., no ključni iskopi 2006. godine na lokaciji Copići njive oko 50-ak metara od kuća u samom Pokrovniku otvorile su 4 sonde i istražili oko 120 m2. Marko Menđušić zajedno s mnogim stručnjacima iz SAD-a i Ujedinjenog Kraljevstva na dubini nešto većoj od 30 cm pronašao kipić žene bez glave i ruku, ali je tako lijepo oblikovana da na kipiću je i formirana pregača. Osim toga nalazile su se žitarice i kosti životinja, a uz to i temelji kuća koji su građeni od kamena. Crkva svetog Mihovila arhanđela u Pokrovniku kulturna znamenitost podignuta je na istaknutom  brežuljku. Spominje se 1298. i 1452. godine kad je služila kao župna. Više puta je pregrađivana i dograđivana.

Čist zrak, netaknuta priroda, odmor za dušu od gradske buke. Mrzla, krška pitka voda izvora Pećina ispunit će vas mirisom i okusom Zagore. Ako ste u blizini Pokrovnika 29. Rujna na dan sv.Mihovila,samo navratite i bit ćete ugodno počašćeni.

Sveučilište u Zagrebu

Stipendije

Studentski centar

Studentski zbor

Pčelarstvo Divljaković

pcelarstvo

Vinarija Duvančić

vinarijaduvancic

Distribucija pića

dugi-z-95

Perković - Rakije i Likeri

perkiviclikeri1

Pršutana Miljevci

drniskiprsut