meni
  • Registracija / Studenti-ce

Potpredsjednik ZUSDZ-a - Drnišanin Stipan Čupić - dobitnik nagrade „Akademik Dušan Klepac“ za izvrstan uspjeh postignut na diplomskom studiju

 

(Preko Njemačke i Češke do daleke Koreje)

stipan cupic

Stipan Čupić je redovni student na Šumarskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Upisan je na diplomski studij, smjer  Uzgajanje i uređivanje šuma s lovnim gospodarenjem te se nalazi u Pragu gdje odrađiva stručnu praksu na Czech University of Life Sciences.

Povodom obilježavanja 250. godišnjice šumarstva u RH te 117. obljetnice Šumarskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu studentu Stipanu Čupiću dodjeljena je nagrada „Akademik Dušan Klepac“ za izvrstan uspjeh postignut na diplomskom studiju Šumarstvo u akademskoj godini 2014/2015.

Ako pogledamo cijeli presjek aktivnosti mladog drniškog studenta ova nagrada zapravo nije nikakvo iznenađenje.

Stipan od rujna počinje aktivno sudjelovati  u  znanstveno-istraživačkom projektu „Uspostava dugoročnog znanstvenog monitoringa prirodnih šumskih ekosustava u Hrvatskoj - CroFEM“. Naime, projekt je Šumarskom fakultetu Sveučilista u Zagrebu odobren od strane Hrvatske zaklade za znanost (HRZZ) te u sljedeće tri godine (2015 - 2018) za cilj ima revitalizaciju i uspostavu monitoringa šumskih ekosustava u Hrvatskoj.

Na navedenom projektu također sudjeluju i znanstvenici sa Czech University of Life Sciences,  na kojem je Stipan proveo svoju studentsku razmjenu.

stipan cupic2Upravo ta poveznica između zagrebačkog Šumarskog fakulteta i praškog CULS-a kroz ranije navedeni projekt potaknula je mladog Drnišanina da se prijavi na natječaj za stručnu praksu te da istraživanje nastavi u modernim laboratorijima na spomenutom češkom sveučilištu.

Nakon što mu je od strane Sveučilišta u Zagrebu u rujnu  odobrena i stručna praksa  svoju drnišku adresu (odnosno zagrebačku) po drugi put mijenja sa onom u Pragu. Svoj inozemni boravak Stipan planira do Nove godine, a zatim se, kako kaže, treba posvetiti izradi diplomskoga rada.

Međutim priča tu ne staje. Stipan trenutno prekuplja dokumente potrebne za apliciranje vize i to za – ni manje ni više nego - Seoul. Naime, Stipan je jedini student koji je od strane Sveučilišta u Zagrebu odabran za jednosemestralnu studentsku razmjenu u sklopu bilateralnog sporazuma sa korejskim sveučilištem Hanyang.

Od Njemačke, preko Češke do daleke Koreje! Kako?

Na upit, što ga je točno ponukalo da se odvaži u inozemne avanture Stipan nam kaže da korijen leži u njegovom prvom stručnom inozemnom „eventu“ u kojem je sudjelovao prije dvije godine. Radi se o „International Forestry Work Camp“ koji se već 18. godinu za redom održava u malom njemačkom gradu Kastellaunu te koji svake godine redovno okuplja studente šumarstva iz svih krajeva svijeta. Tijekom jednomjesečnog boravka studenti su upoznati sa svim zadaćama sa kojima će se susresti u svom budućem poslu u šumarskoj struci te su im demonstrirane najnovije radne tehnologije koje se primjenjuju u njemačkom šumarstvu.

stipan cupic1Vrlo korisno iskustvo bilo je upoznati sve te ljude koji su došli sa svih strana svijeta, živjeti u multikulturalnoj sredini mjesec dana te razmjenjivati iskustva vezana za struku koja su svakako doprinijela širenju vlastitih horizonata – ističe Stipan.

Nakon Njemačke Stipan se prijavio na studentsku razmjenu u sklopu Erasmus programa te je kao svoju destinaciju odabrao prijestolnicu Češke Republike – Prag. U veljači je spakirao kofere te se zaputio u Prag gdje započinje svoj prvi boravak na inozemnom sveučilištu. Po završetku petomjesečne studentske razmjene, doma se vraća sa zavidnim prosjekom položenih predmeta u svom indeksu.
Nakon neizmjernog  broja poznanstava koje je tamo ostvario i koji su, kako kaže, najveće bogatstvo ostvareno tijekom razmjene, otvaraju mu se novi horizonti za nastavak razvoja svoje akademske karijere.

Ovom dvadesetdvogodišnjem mladom znanstveniku želimo puno uspjeha u njegovoj budućoj karijeri te uspješnu promociju hrvatskih šuma i šumarstva u svijetu.

 

stipan cupic4 stipan cupic3

Sveučilište u Zagrebu

Stipendije

Studentski centar

Studentski zbor

Pčelarstvo Divljaković

pcelarstvo

Vinarija Duvančić

vinarijaduvancic

Distribucija pića

dugi-z-95

Perković - Rakije i Likeri

perkiviclikeri1

Pršutana Miljevci

drniskiprsut