meni
  • Registracija / Studenti-ce

Mala mjesta dalmatinske Zagore Unešić

 

Unešić

unesicUnešić, srce Dalmatinske zagore, smjestio se na 343 metra nadmorske visine uz Unešićko polje, financijsko i gospodarsko središte općine Unešić. Ova općina obuhvaća ukupno 16 naselja  (Cera, Čvrljevo, Utor, Gornje i Donje Planjane, Koprno, Vinovo...). Dobar geografski položaj i prometna povezanost omogućili su razvoj ovog kraja. Prilikom izgradnje željezničke pruge kroz Unešić, koja bi imala izuzetnu važnost u povezivanju, zapošljavan je veliki broj stanovništva tog područja. Upravo je zato val iseljavanja 60-ih i 70-ih godina prošlog stoljeća manje pogodio Unešić od drugih mjestra Dalmatinske zagore. Danas u 21.stoljeću sve se više razvija ruralni turizam. Netaknuta priroda,čist zrak i mala udaljenost od nacionalnog parka „Krka“ aduti su za uspješan razvitak turizma.

Simbol mjesta je župna crkva sv. Jure, koja se prvi put spominje davne 1443. godine. Zbog starine je pod državnom zaštitom (Reg. br. 290). U groblju oko crkve ima nadgrobnih ploča i  križeva s ukrasima u plitkom reljefu (rad domaćih klesara iz XVIII. do XIX. Stoljeća). Nova župna crkva sv. Jure u Unešiću sagrađena je u neoromanici od 1885. do 1887. godine, a posvećena je tek  1959. U crkvi je veliki mramorni oltar iz 1893. god. i na njemu slika sv. Jure.
Nogometni klup “ZAGORA” ponos je i dika ovog kraja. Povijest se pisala u sezoni 2008/09  kad je u Unešiću gostovao velikan hrvatskog nogometa Dinamo, u sklopu 1/4 finala Hrvatskog kupa. Svi se ponosno sijećaju tog povijesnog događaja bez obzira na pobijedu Dinama rezultatom 2:1.

Ovaj „cvit u kamenu“ s ponosom se okrunio titulom „srce Dalmatinske zagore“. Osim geografskog položaja i prirodnog okuženja, idealno opisuje Zagoru. Težak je život u kamenu, a škrta zemlja zahtjeva mnogo truda i znoja. Ali upravo je ta škrta zemlja odgojila vrijedne, poštene, pametne i nadasve hrabre ljude. Pozivamo vas sve da posjetite Unešić, oazu netaknute prirode. Uživajte u pristupačnosti stanovnika Dalmatinske zagore.

unesic1 unesic2

Sveučilište u Zagrebu

Stipendije

Studentski centar

Studentski zbor

Pčelarstvo Divljaković

pcelarstvo

Vinarija Duvančić

vinarijaduvancic

Distribucija pića

dugi-z-95

Perković - Rakije i Likeri

perkiviclikeri1

Pršutana Miljevci

drniskiprsut