meni
  • Registracija / Studenti-ce

Mala mjesta dalmatinske Zagore

 

Otavice

otavice2Otavice su malo naselje u Zagori udaljeno 10 km istočno od Drniša, smješteno u Petrovom polju, koje je pribrližno 35 km udaljeno od Šibenika, u Šibensko-kninskoj županiji (rodno mjesto obitelji slavnog kipara Ivana Meštrovića). Prema popisu iz 2011. godine u naselju živi 183 stalnih stanovnika. Kroz povijest taj je broj bio mnogo veći, ali ratovi, siromaštvo i iseljavanje su napravili svoje.
Mladih je sve manje, odlaze „trbuhom za kruhom“, napuštaju svoje domove. Otavice, kao i sva druga mjesta Zagore, sučeljavaju se s tim bitnim problemom. Ljepota, mir, čisti zrak zamjenjuje se asfaltom, smogom i teškim životom u gradovima.

Spomenici i znamenitosti ovog malog mjesta su: bivša antimalačna stanica, kuća obitelji Meštrović, zgrada osnovne škole Ivan Meštrović, Meštrovićev mauzolej tj. Crkva Presvetog Otkupitelja koja se nalazi u susjednom mjestu Ružić. Navedena četiri kulturna dobra nalaze se na listi zaštićenih kulturnih dobara Republike Hrvatske. Na glavici, (brežuljku 302 m n/v) u mjestu Ružić udaljenom oko 2 km od naselja, Meštrović je sagradio obiteljsku grobnicu-mauzolej. Od podnožja brežuljka do njegovog zaravnjenog vrha, na kojem se nalazi mauzolej, vodi blago položeno stubište sa 121 stubom. Prostor mauzoleja služio je istovremeno kao crkvica-kapela Sv. Spasitelja. Prema Meštrovićevim nacrtima i uz njegova sredstva, u Otavicama je 1912.godine sagrađena obiteljska kuća.

Sveučilište u Zagrebu

Stipendije

Studentski centar

Studentski zbor

Pčelarstvo Divljaković

pcelarstvo

Vinarija Duvančić

vinarijaduvancic

Distribucija pića

dugi-z-95

Perković - Rakije i Likeri

perkiviclikeri1

Pršutana Miljevci

drniskiprsut