meni
  • Registracija / Studenti-ce

Mala mjesta dalmatinske Zagore

 

Oklaj

oklaj1 Oklaj je naselje u Šibensko-kninskoj županiji. Nalazi se oko 14 kilometara sjeverozapadno od Drniša i oko 15 kilometara jugozapadno od Knina, kulturno, obrazovno, upravno i gospodarsko središte Općine Promina.

Prema popisu iz 2011. naselje je imalo 469 stanovnika (1971. 804 stanovnika). Danas se, zbog razvijenosti svoje okolice (Knin, Drniš pa i Šibenik, iseljavanje smanjuje. Možda je problem iseljavanja stnovništva trenutno zaustavljen u Oklaju, ali do kad? Na nama mladima je da svojim znanjem i vizijama pomognu razvitku Zagore . Osim poljoprivrede (vinogradarstva), turizam se nameće kao buduća smjernica razvitka ovog kraja. Blizina kulturnih znamenitosti, netaknuta priroda, Nacionalni park Krka omogućuju razvitak turizma. Nedaleko od Oklaja točnije u selu Puljani 10. rujna 1930. rodio se hrvatiski knjižvnik Ivan Aralica, Jedan od dominantnih hrvatskih narativnih prozaika druge polovice 20. stoljeća. Najpozatiji spomenik ovog malog mjesta je crkva sv. Mihovila ujedno i župna crkva. Crkva sv. Mihovila u Oklaju izgrađena je 1784. godine. Zvonik uz nju podignut je 1794.-98. godine, 1880. god. produžena polukružnom apsidom. Više puta je obnavljana, osobito 1973. godine. Crkva je pod državnom zaštitom (24/117-70, reg. br. 418). U Domovinskom ratu su je devastirali i oštetili pobunjeni Srbi. Obnovljena je 1996.godine.

Dragi čitatelji ako vas put nanese u Oklaj,obavezno se zaustavite. Dobrota i pristupačnost stanovništa ispunit će vaša srca.

Sveučilište u Zagrebu

Stipendije

Studentski centar

Studentski zbor

Pčelarstvo Divljaković

pcelarstvo

Vinarija Duvančić

vinarijaduvancic

Distribucija pića

dugi-z-95

Perković - Rakije i Likeri

perkiviclikeri1

Pršutana Miljevci

drniskiprsut