1
  • Registracija / Studenti-ce

Event management u studentskim udrugama

Studentske udruge, oformljene radi oblikovanja i provođenja ideja i ciljeva studenata, služe kao sredstvo zaštite studentskih interesa i kanal za promicanje kulturnih i tradicijskih obilježja kraja iz kojeg dolaze studenti određene udruge. Tako imamo udruge iz Zagorja, Istre, Dalmatinske zagore te pojedinih gradova poput Imotskog, Novske, Zadra..
Sve one djeluju u svojim središnjicama, Zagrebu, Splitu i svojih podružnicama diljem Hrvatske. Organiziraju studentske fešte, predstavljanja, sportske manifestacije, sudjeluju u humanitarnim akcijama i rade na dobrobit svih studenata iz tog kraja.
Svi trikovi i sve tajne koje smo do sada naučili o event managementu polaze i završavaju sa istom premisom – „Budžet je uvijek nedostatan za sve potrebe organizacije!“ Pa opet, svjedoci smo sjajnih manifestacija kojima kao posjetitelji ne nalazimo manu. Ono što studentske udruge posebno muči nije nedovoljno novca, već prije opće neimanje novaca.
Kako onda funkcioniraju, rade i organiziraju razna događanja?
Tajna je vrlo jednostavna, amaterska i pomalo rizična – snalaženje.
Tijekom organiziranja postoji određena ustaljena praksa koja uključuju procjenu troškova realizacije projekta i uspoređivanje sa bankovnim stanjem, zatim se pozovu (uglavnom svi) sponzori koji su do tog trenutka izašli u susret na razne načine, što u novcu, što u naturi a poneki moralnom potporom.
Ono što je ključno u funkcioniranju bilo koje udruge pa tako i studentske je u raspodjeli zadataka. Netko će dobiti zadatak napraviti i poslati na tiskanje plakate, pozivnice, ulaznice. Drugi će iste te plakate kasnije lijepiti na vidljiva mjesta, treći zovu sponzore, goste, četvrti traže najbolju ponudu za fotografa. S vremenom se na izvršavanje određenih zadataka ne treba ulagati poseban trud, primjerice, ako ste u nizu događanja bili zadovoljni uslugom i cijenom fotografa, u budućnosti će biti dovoljno obaviti jedan telefonski poziv.
Event u studentskim udrugamaUgled udruge, njenog predsjednika/ce i članova svakako je faktor koji utječe na uspjeh projekata. Općenito se u radu neke udruge cijene poznanstva koja ima svaki pojedinac u udruzi, jer pomoć i podrška poznate i/ili moćne osobe pomažu u promoviranju ali i samom djelovanju udruge. Isto tako, ugled utječe i na odaziv na dotični event što je u jakoj korelaciji s kranjim uspjehom projekta.

Iako bi se moglo još nabrajati o poteškoćama i prirodi organiziranja eventa u jednoj tipičnoj udruzi, smatram da je važno zaključiti ovu priču s jednostavnim opisom funkcioniranja udruge. Princip karika najbolje to opisuje. Priča će se složiti, imati smisla ako su sve karike dale sve od sebe. Ako pak jedna zakaže, priča se razbija i sav posao kojeg su obavile ostale „karike“ pada u vodu. Uloga predsjednika je jako važna jer on dodjeljuje zadatke, obavlja većinu posla i što je najvažnije ima ulogu motivatora grupe, jer clanovi bez motivacije čine krhak lanac koji će se lako razbiti o prvu prepreku na koju naiđe. Pojedinci koji sudjeluju u radu udruge tu su dobrovoljno i za dobro studentske zajednice i svog kraja oni daju sve od sebe, vrijeme, ideje i energiju. Kombinacijom tih komponenti se dolazi do cilja i nikako drugačije.
Anja Vujević

Sveučilište u Zagrebu

Stipendije

Studentski centar

Studentski zbor

Pčelarstvo Divljaković

pcelarstvo

Vinarija Duvančić

vinarijaduvancic

Distribucija pića

dugi-z-95

Perković - Rakije i Likeri

perkiviclikeri1

Pršutana Miljevci

drniskiprsut